ALS AFVALLEN NIET LUKT – DE 10 GEMAAKTE FOUTEN TIJDENS AFVALLEN

 ALS AFVALLEN NIET LUKT – DE 10 GEMAAKTE FOUTEN TIJDENS AFVALLEN

De meestvoorkomende fouten waardoor het afvallen niet lukt.

Drink geen vloeibare calorieën

De makkelijkste manier om een overschot aan calorieën te vermijden is door in ieder geval alle vloeibare calorieën te vermijden. Vloeibare calorieën vullen niet en bevat daarbij alleen maar onnodige calorieën.

Zo bevat zelfs een glas ‘gezonde’ sinaasappelsap bijna 24 gram suiker, ook producten die claimen natuurlijke suikers te gebruiken is voor afvallen en de gezondheid niet de verstandigste keuze.

Drink daarom alleen water, koffie of thee met eventueel een gezonde zoetstof zoals stevia of erythritol. Ook kunnen er in principe gewoon light dranken gedronken worden.

Voorkom een zittende leefstijl

Op een dag ben je gemiddeld 16 uur wakker, bewegen in de sportschool is gemiddeld maar een uurtje. Wat je buiten de sportschool doet is nog veel belangrijker dan het uurtje in de sportschool (∠1).

Als je meer beweegt zal het lichaam meer calorieën verbruiken, het ideale voor de vetverbranding zal tot zo’n 10.000 stappen per dag zijn. Ook kan je verstandige lifestyle keuzes maken zoals:

  • Een stukje om te lopen.
  • In plaats van de lift de trap te pakken.
  • De auto te laten staan en de fiets te gebruiken.

Kies voor magere en light producten

Je hoeft niet altijd minder te eten of te verhongeren om minder calorieën binnen te krijgen. Er zijn genoeg alternatieven die veel minder calorieën bevatten en je bij dezelfde portie minder calorieën binnen krijgt.

Denk bijvoorbeeld aan een 30+ kaas in plaats van een 48+ kaas. Sauzen zoals bijvoorbeeld mayonaise, ketchup en frietsaus zijn er in varianten die tot 80% minder vet of suiker bevatten.

Ook zijn er bakproducten zoals bijvoorbeeld cooking spray die bij het bakken onnodige calorieën voorkomen.

Eet minder frequent

Dat je het beste om de 2 uur moet eten om een verhoogde stofwisseling te behouden is achterhaald en aan de kwaliteit van de studies die er zijn valt te twijfelen (∠2).

Frequent eten zal de eetlust uiteindelijk stimuleren en de bloedsuikerspiegel negatief beïnvloeden. Eet dan ook tot je helemaal vol zit zodat je niet een uur later weer zin hebt om te snacken en dat er gevochten moet worden tegen de honger.

Een vorm van periodiek vasten zoals bijvoorbeeld het ontbijt overslaan kan grote voordelen hebben voor het lichaam en de vetverbranding. Zo verkort je ook de tijd dat er gegeten wordt, hierdoor zal je minder tijd hebben om al je calorieën binnen te krijgen.

Eet vetten die wel kunnen bijdragen aan het afvallen

Vetten kunnen bijdragen aan het afvallen, maar het is wel verstandig om de juiste vetten te eten. Vooral MCT vetten staan bekend om het positieve effect op het afvallen (∠3).

Het is niet verstandig om te veel verzadigd vet te eten en vooral transvetten te vermijden. Het beste kunnen we gezonde vetten eten zoals meervoudig en enkelvoudig onverzadigde vetten.

Deze vetten zitten in producten zoals:

  • Vis
  • Olijfolie
  • Avocado’s
  • Noten en zaden

Pas op voor producten met een hoge glycemische index

Producten met een hoge glycemische index zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel ontregelt raakt, hierdoor zal de eetlust en de kans op ongezonde eetgewoontes toenemen.

Elk voedingsmiddel kan de bloedsuikerspiegel ontregelen, bepaalde koolhydraten doen dit het meest. Producten met een hoge glycemische index zijn vooral producten zoals:

  • Geraffineerde graanproducten zoal witbrood
  • Chocola
  • Koek
  • Chips
  • Snoep
  • Gesuikerde dranken

Zorg voor verantwoorde snacks

Als je wel zin krijgt in iets lekkers is het verstandig om iets in je voorraadkast te hebben waarmee je toe kan geven aan de trek.

Popcorn is bijvoorbeeld een goede alternatief voor chips, het verzadigd beide de zoute trek. Popcorn is alleen veel luchtiger waardoor je portie groter lijkt dan het is. Ook is een alternatief zoals bijvoorbeeld popcorn voedzamer waardoor je minder snel trek krijgt.

Ook bij chocola zijn er suikervrije varianten of doe extra gezond en kies voor een pure chocola, hoe puurder de chocola is hoe beter het is voor het afvallen.

Verantwoorde snacks:

  • Pure chocola (50% puur of hoger).
  • Popcorn.
  • Op smaak gebrachte noten.
  • Caloriearm ijs.

Voorkom slaaptekort en verbeter je slaaphygiëne

Slaaptekort zorgt er niet alleen voor dat je je slecht voelt, ook zal een slaaptekort ervoor zorgen dat je meer trek krijgt in ongezonde producten.

Daarbij zou het tekort in energie gewoonweg nadelig zijn en resulteren in minder beweging om de vetverbranding te stimuleren.

Als je slecht slaapt zal onder andere het cortisol (stresshormoon) de bloedsuikerspiegel op een negatieve manier beïnvloeden.

Hierdoor zullen hormonen die bijdragen aan de vetverbranding en de gemoedstoestand dalen. Het hormoon cortisol zal uiteindelijk een toename in buikvet kunnen stimuleren.

Probeer daarom minimaal 7 tot 9 uur slaap per nacht te pakken zodat het lichaam goed blijft functioneren. Tips voor het verbeteren van de slaap:

  • Zorg voor een goed slaapritme.
  • Verlaag de temperatuur in de kamer.
  • Zorg voor een goede matras en kussen.
  • Eet tryptofaan rijke voedingsmiddelen voor het slapen gaan zoals melk, kiwi of pure chocola

Ook zijn er supplementen zoals melatonine en 5HTP die het slaapkwaliteit kunnen verhogen en het inslapen kunnen versnellen.

Vermijd stress

Stress speelt een grote rol in gewichtstoename, zo kan cortisol (stresshormoon) een toename in buikvet veroorzaken en cravings geven naar zoete of zoute producten.

Stress zet het lichaam flink onder druk en geeft tal van gezondheidsklachten. Natuurlijk ben je hier niet altijd verantwoordelijk voor, je bent alleen wel verantwoordelijk hoe je hiermee omgaat.

Dit deel wordt vaak erg onderschat, maar je bent wat je eet en stress kan dus net zo goed komen door slechte eetgewoontes.

Tips voor het verminderen van stress:

  • Beweeg regelmatig
  • Vermijd suiker en transvetten
  • Meditatie oefeningen
  • Probeer rustgevende supplementen zoals magnesiun, bacopa monnieri of 5HTP, 5HTP kan ook nog is de eetlust verlagen (∠4).

Vermijd alcoholische dranken

Alcohol is in principe een suiker en zorgt voor extra calorieën terwijl het niet vult. Vooral zoete voorgemixte cocktails zijn erg slecht als je aan het afvallen bent.

Je zou best hier en daar een keer een wijntje of een biertje kunnen drinken. Maar hou er wel rekening mee, want zo bestaat een flesje bier al uit 135 calorieën, 2 biertjes staan dus al bijna gelijk aan een tosti.

Als je wel alcohol wilt drinken kies bijvoorbeeld voor een rode wijn of een droge witte wijn.

Conclusie

Zoals je kan zien is met een klein beetje kennis en moeite eigenlijk gewoon een gezonde lifestyle alles wat je nodig hebt.

Als je onvoldoende kennis over afvallen hebt of moeite hebt met het kiezen van de juiste voedingsmiddelen om de vetverbranding te stimuleren valt er nog veel te ontdekken.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

New Arrival Products

Kronos - Automatic buy & sell signals - THE NEXT GENERATION OF Algorithmic trading

JEFF MARINELLI I’M ALL ABOUT MAKING A DIFFERENCE