DE 8 GEZONDSTE (EN CALORIEARME) FRUITSOORTEN

 DE 8 GEZONDSTE (EN CALORIEARME) FRUITSOORTEN

Ontdek welke fruitsoorten met weinig calorieën jij moet eten

Frambozen, bessen en bramen

Dat fruit gezond is weten we, maar wat als we van de meest gezonde fruitsoorten ook nog is kunnen afvallen? De ene fruitsoort bevat meer calorieën (koolhydraten als fructose) en veel minder vezels dan de ander. Dit is funest als je wilt afvallen of juist op een gezond gewicht wilt blijven.

Om de kwaliteit van een fruitsoort te beoordelen is het belangrijk om naar verschillende aspecten te kijken. De hoeveelheid vitamines en mineralen kan per fruitsoort erg verschillen en hierdoor kunnen ook de voordelen van een fruitsoort erg verschillen van elkaar

Frambozen

Frambozen hebben slechts 4,5 gram koolhydraten per 100 gram en heeft een glycemische index waarde van 29. Omdat beide waardes zo laag zijn maakt dit de framboos één van de beste fruitsoorten voor tijdens het afvallen.

Een portie frambozen bevat al de helft van je dagelijkse behoefte vitamine C en gezonde vitamines en mineralen zoals vitamine E, K, B11 en de mineralen mangaan, magnesium, koper en kalium.

Aardbeien

Aardbeien hebben net als  frambozen maar 4,5 gram koolhydraten per 100 gram. De glycemische van een aardbei is alleen wel iets hoger, deze is 45.

Maar aardbeien zijn zeker niet ongezonder, ze bevatten namelijk al bijna 100% van je ADH vitamine K en vitamine B11. Ook bevat het een hoge hoeveelheid vitamine C en de mineralen mangaan, fosfor, magnesium, selenium, ijzer en calcium.

Rode bessen

Aalbessen bevatten maar iets meer koolhydraten dan aardbeien, namelijk zo’n 4,8 gram koolhydraat per 100 gram. Maar ook de rode bes heeft een erg lage glycemische index, deze is namelijk maar 29.

Rode bessen zitten vol met vitamine C en kalium, ook bevat het een kleine hoeveelheid vitamine K, B11 en de mineraal fosfor. Rode bessen bevatten ook een hoge hoeveelheid fenolen, fenolen dienen als antioxidant en helpen het lichaam beschermen tegen oxidatieve stress, veroudering en ziektes.

Bramen

Bramen winnen de plek voor de hoogste calciumgehalte. Ondanks dat het uit zo’n 10 gram koolhydraten per 100 gram bestaat is een ruime hoeveelheid hiervan vezels. Zowel vezels als calcium kunnen bijdragen aan gewichtsverlies.

Bramen bevatten anthocynanen, deze stoffen hebben een positief effect op het geheugen en leervermogen. Bramen zitten ook vol met vitamines en mineralen zoals vitamine A, vitamine C, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, vitamine B11 en vitamine E. Ook bevat het de mineralen kalium, calcium fosfor, koper, ijzer en magnesium.

Grapefruit

Een grapefruit bevat per 100 gram maar zo’n 6,6 gram koolhydraten per 100 gram. Wat betreft de glycemische index is een grapefruit bijzonder laag, deze is namelijk maar 25.

Één van de antioxidanten in grapefruit heet naringenin. Uit onderzoek is gebleken dat naringenin erg effectief is in het verlagen van de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel. Een lage bloedsuiker wordt gelinkt aan meer gewichtsverlies.

Ook heeft de grapefruit zijn kleur te danken aan de krachtige antioxidant lycopeen. Een grapefruit bevat meer dan  de ADH vitamine C en het bevat een gezonde dosis vitamine B1 en vitamine B11, ook bevat het de mineralen magnesium en kalium.

Cantaloupe meloen

De cantaloupe bevat 8 gram koolhydraten per 100 gram. Toch wordt dit al gauw rechtgetrokken door de glycemische lading waarde van maar liefst 4. Hierdoor zal een kopje cantaloupe niet veel calorieën bevatten.

De cantaloupe meloen is gevuld met de vitamine C, B, A en de mineralen mangaan en kalium. Daarnaast bevat de cantaloupe ook nog is een klein beetje gezonde omega 3 vetzuren, altijd mooi meegenomen.

Watermeloen

Een watermeloen heeft net als de cantaloupe een hele lage glycemische lading, deze is 5. Hierdoor zal ook een watermeloen per kopje weinig calorieën bevatten ondanks de wat hogere hoeveelheid calorieën per 100 gram.

De rode kleur van de meloen is te danken aan de krachtige antioxidant lycopeen. Daarbij komt nog is kijken dat de watermeloen een grote bom van vitamines en mineralen is. Zo zitten er de vitamines A, B, C in en de mineralen zink, kalium en ijzer.

Bosbessen

Blauwe bessen bevatten iets meer koolhydraten, zo’n 14 gram koolhydraten per 100 gram. Gelukkig bestaat er een goede gedeelte van deze totale koolhydraten uit vezels en een portie blauwe bessen lijkt een stuk meer dan het is.

Ondanks de wat hogere hoeveelheid koolhydraten valt er over de gezondheid van deze bes niet te twijfelen. Deze bessen staan namelijk bekend om één van de hoogste hoeveelheid antioxidanten, flavonoïden en polyfenolen.

Bessensoorten bezitten allemaal deze stoffen in bepaalde hoeveelheden, maar de blauwe bes is de duidelijke winnaar. Daarbij komt nog kijken dat de blauwe bes ook nog rijk is aan de vitamine C, K, B6 en het mineraal mangaan.

Conclusie

Sommige eten fruit voor de gezondheidsvoordelen, de ander vooral voor het afvallen. Zoals je kan zien zijn deze fruitsoorten niet alleen super gezond, ook zijn ze koolhydraatarm en caloriearm.

Om je nieuwe fruitsoorten aan te vullen zijn er ook caloriearme groenten met bijzondere gezondheidsvoordelen.

Comments

Popular posts from this blog

New Arrival Products

Kronos - Automatic buy & sell signals - THE NEXT GENERATION OF Algorithmic trading

JEFF MARINELLI I’M ALL ABOUT MAKING A DIFFERENCE